הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) היא מחלת נפש שיש לה תסמינים וגורמים רבים ושונים. זה משפיע על הדרך שבה אנשים חושבים, מרגישים ומתנהגים. מחלת נפש זו מאופיינת במחשבות חודרניות, התנהגויות כפייתיות וחרדה. מחשבות אלו יכולות להיות על כל דבר, החל מפחד מחיידקים ועד לאובססיה לסימטריה. הדרך היחידה לעצור את המחשבות וההתנהגויות הללו היא באמצעות טיפול בחשיפה או תרופות.
ישנם גורמים רבים שיכולים לתרום להתפתחות OCD, כולל גנטיקה וגורמים סביבתיים. אין דרך לרופאים לדעת בוודאות מה גורם לזה, ולכן הם מתמקדים בדרך כלל בטיפול בתסמינים ולא בגורם. חשוב לזכור ש-OCD יכול להשפיע על כל אחד - הוא לא מפלה לרעה של גיל, מין או מוצא אתני.
ישנם שלושה סוגים של OCD:
- הפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית (OCPD)
- -OCD אובססיבי לחלוטין
- -OCD כפייתי בלבד
סוגי טיפול בOCD
אנשים רבים שמעו על OCD אך יודעים עליו מעט. למרות שהתסמינים של OCD יכולים להשתנות, אנשים רבים חווים צורה כלשהי שלו. חשוב להבין את סוגי הטיפול השונים ב-OCD וכיצד הם פועלים על מנת לנהל את המצב ביעילות. זהו מצב כרוני הנמשך בדרך כלל שנים ויש לו השפעה משמעותית על חייהם של אנשים. זה יכול לגרום לחרדה ודיכאון חמור בקרב מטופלים, מה שעלול להוביל לבעיות נפשיות אחרות כמו הפרעות אכילה או שימוש בסמים.
חומרת הסימפטומים של OCD יכולה להשתנות מאדם לאדם ואפילו בתוך אותו אדם בתקופות שונות בחייו. אנשים מסוימים מסוגלים לנהל את הסימפטומים שלהם עם תרופות בלבד, בעוד שאחרים זקוקים גם לתרופות וגם לטיפול.
טיפול בOCD כולל בדרך כלל פסיכותרפיה וטיפול התנהגותי כגון טיפול בחשיפה ומניעת תגובה אך הצורה הנפוצה ביותר של טיפול בOCD היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המסייע לאנשים ללמוד כיצד להתמודד עם האובססיות והקומפולסיות שלהם. טיפולים אחרים כוללים תרופות ומדיטציית מיינדפולנס.